Friday, 4 December 2020

karipap inti kentang sardin.

Dah lama nak buat karipap  inti kentang sardin,Hari ini baru berkesempatan.Bahan untuk inti pun tak banyak.Jika tak suka pedas boleh kurangkan qty cili padi dan cili bohnya.
Jom kita semak bahannya.
bahan bahannya.
Kentang (( dipotong dadu dan direbus)
Bawang holland ( diracek halus)
Bawang putih ( diracik halus)
Cili besar*
Cili padi *
Halia *
Sardin dalam tin ( dibuang tulang dan dilenyek )
Cili boh
* Diblender
Tumis bawang putih dan bawang holland sehingga naik bau dan garing.
masukkan cili yg dibleder tadi , kacau sehingga masak dan naik minyak.
masukkan sardin kacau lagi dan masukkan ubi kentang yg direbus . Masukkan garam, gula.
Kacau sehingga kering.
kacau sehingga kering dan sejukkan.
Bahan untuk dohnya.
500 grm Tepung gandum
3 1/2 sudu besar margerin
3/4 minyak 
2 sudu air kapur
Air


doh yang dibulat bulatkan
             sebelum digoreng
Karipap yang dah siap untuk dihidangkan.
Selamat mencuba.

No comments: