Jom tengok resepinya.
Ikan( apa saja jenis ikan)
Bawang besar( Dimayang halus)
Bawang merah diblender
Bawang putih dlm 8 ulas dipotong halus separuh diblend+ bawang+ halia
Halia
Kayu manis
Bunga lawang
Buah pelaga
Biji sawi
Serbuk kari ikan
Daun kari
Bendi
Tomoto
Cili besar
Cara2nya
Bawang merah+halia+bawang putih di blend sehingga lumat
Tumis bawang putih + bawang besar sehingga naik bau.
Letak kayu manis+Buah pelaga + bunga lawang dan biji sawi tumis sehingga naik bau
Letak daun kari dan masukkan kari setbuk yang diletak air ,tumis sehingga masak dan letak bawang yg diblend tadi kacau sehingga naik minyak.
Letak santan dan masukkan bendi +Tomoto+cili
Masukkan ikan.Masukkan air asam jawa dan perasa. Tunggu sampai masak dan naik minyak.
Hidangkan.
No comments:
Post a Comment