Friday, 14 August 2020

Donut@Pau sardin gebu sedap

Dah lama sangat nak buat donut sardin ni, so bangun pagi tu terus buat intinya dan dohnya ,Alhamdulillah bila siap dimasak rasa tak percaya lembut sangat .
Bahan untuk inti
Ikan selayang direbus dan diasingkan tulang
1 Tin ikan sardin
Halia dalam sebesar ibu jari *
Lada kering jika suka pedas lebihkan *
Cili padi dalam 6 biji* 
Bawang putih  dalam 6 ulas 3 ulas diblender*
Bawang merah dalam 6 ulas *
Bawang besar dalam 2 labu *
Bawang holand dalam 3 labu -dihiris halus

Cara-caranya
Halia,lada kering, cili padi,bawang putih, bawang merah dan bawang besar diblender.
Tumis bawang putih hingga kekuningan , masukkan bawang holand dan tumis hingga naik bau.
Masukkan bahan yg diblender tadi dan tumis sehingga pecah minyak.
Masukkan ikan sardin dan ikan rebus yg dihancur tadi kedlm bahan tumisan .kacau sehingga masak.masukkan garam, gula dan air asam jawa. .Tunggu sehingga kering. Sejukkan.

Bahan untuk doh.

350 gram tepung gandum
150 gram tepung ubi kentang
1 sudu kecil garam
1 sudu besar pelembut roti/ k fine
80 gram gula halus
80 gram mentega atau margerin
200 ml susu cair / air
Sebiji telur
Mauripan sepeket

Masukkan semua bahan kedalam bowl mixer . Putar bahan tadi sehingga kalis . Setelah kalis bentukkan doh tadi dan masukkan inti ikan tadi dan tunggu sehigga naik dan goreng sehigga masak dng api kecil. Siap dihidangkan.




No comments: