Monday, 20 April 2020

Resepi badak berendam

Hari ni buat badak berendam teringin nk mkn..ada yg suka kuih legend nie?
sy share resepinye..mmg sedap..tq pada tuan punya resepi dr group MAHI  di facebook😊😊 
Resepi badak berendam :

Bancuhan tepung :
2 1/2 cwn tpg pulut
1 cwn air pandan (blend daun pandan 5helai)
1/2 sudu kecil garam
Pewarna hijau

Cara2..
Campur semua bahan diatas, uli jd doh.. ps tu amek sikit doh, tekan2 bg leper, masukkan inti.. ps tu bulat2kan.. lps bulatkan, rebus doh td, tunggu dia timbul baru angkat.. (mcm buat buah melaka).. 

Bancuhan inti :
1/2 biji kelapa parut
2 sudu gula pasir
5 sudu gula merah
1/2 sudu kecil garam
Daun pandan simpul
1/4 cwn air
1/2 sudu besar tpg gandum

Cara2..
Campur semua bahan diatas kecuali tpg gandum, masak guna api sederhana.. kacau hingga kering. Last, masukkn tpg gandum dan kacau bg sekata, tutup api..
Bila dh sejuk, bulat2kan inti utk letak dlm tepung..

Bancuhan santan :
3 cwn santan
3 sudu besar tpg beras (bancuh guna air biasa)
1 sudu kecil garam
Daun pandan simpul

Cara2..
Campur semua bahan diatas, masak guna api  sederhana sambil kacau.. dh pekat sikit tutup api.. 
Bila dh siap rebus doh kuih td, tuang bancuhan santan, dannnn makan 😍

#badakberendam
Resepi by Siti Amirah Mat Isa(MAHN)
Terima kadih banyak2😊😊😊😘😘😘

No comments: